Een van de onderwerpen die ons Nederlanders het meeste bezighoudt is mobiliteit. Een goed voorbeeld hiervan zijn de toenemende files, dankzij de groeiende economie. Steeds meer snelwegen lopen vol en de komende jaren zit hier geen verbetering in. Steeds meer forensen zoeken daarom alternatieven voor de auto.

Eén van de meest effectieve alternatieven is de e-bike. De verkoop hiervan zit al jaren in de lift en voorlopig lijkt hier nog geen einde aan te komen. Inmiddels is één op de drie verkochte fietsen in Nederland elektrisch. De e-bike is hierdoor niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld.

Waarom je voor een e-bike moet kiezen

Dat fietsen gezond is weet iedereen. Maar wist jij dat een e-bike veel meer voordelen heeft dan je in eerste instantie zal denken? We zetten we vier voordelen voor je op een rijtje.

1.      Mobiliteitsbudget flexibel inzetten

Steeds meer bedrijven werken met een mobiliteitsbudget. Dit betekend dat een werknemer zelf zijn of haar mobiliteitsvraagstuk kan invullen. Voor de één zal dit een treinabonnement zijn, voor de ander een leaseauto of een reiskostenvergoeding van €0.19 cent per kilometer. Voor wie tussen de 10 en 15 kilometer van het werk woont loont een e-bike dan zeker. Deze afstanden zijn prima af te leggen op een e-bike. Op jaarbasis verdien je een e-bike al een groot gedeelte terug. Een e-bike leasen wordt per 1 januari 2020 fiscaal aantrekkelijk: je betaald dan slechts 7% bijtelling over de aanschafprijs van een e-bike. Concreet betekend dit dat een e-bike slechts enkele euro’s per maand gaat kosten!

2.      Beter voor het milieu

Een elektrische fiets is minder belastend dan een auto. Je maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. Zeker wanneer je gebruik maakt van groene energie reduceer je je CO2-footprint enorm. Is je e-bike na een flink aantal jaren afgeschreven? Bijna alle onderdelen zijn prima te recyclen. Zelfs de accu, die na gebruik ontmanteld wordt waarna kostbare metalen teruggewonnen worden.

3.      Sneller dan een auto

Veel forensen die 10 kilometer van hun werk wonen, zijn volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Right sneller op hun werk dan forensen met de auto. 56% van de forensen was sneller op hun bestemming, doordat er geen oponthoud was door files. Gewoon lekker doortrappen dus!

4.      Geen frustraties onderweg

Op een e-bike fiets je ontspannen. Je hebt geen last van verkeersfrustraties als bumperklevers, drukke knooppunten en de vraag of je je afslag nog haalt. Het enige dat een e-bike niet voorkomt is het wachten voor het rode verkeerslicht, maar als dat alles is?

5.      Werk aan je gezondheid

Een afstand van 10 kilometer leg je op een e-bike af in ongeveer een half uur. Laat dat nou net de aanbevolen tijd voor je dagelijkse beweging zijn! Wie fietst maakt tijdens het fietsen het hoofd leeg, ontspant en verminderd stress. Regelmatig fietsen voorkomt daarnaast overgewicht en verminder de kans op hart- en vaatziekten.

Dit zal voor iedereen de belangrijkste reden moeten zijn om de auto te laten staan en over te stappen op een e-bike. Want één ding is zeker: wie ooit elektrisch heeft gefietst is om en wil nooit meer anders!