Je bent op zoek naar vuren balken, maar je weet niet waar je moet beginnen. Hoe vind je de juiste kwaliteit? En hoe groot is het assortiment? Kun je de balken ook buiten gebruiken? Of allen binnen? Wil jij antwoord op al je vragen? Lees dan snel verder.

Het assortiment

De keuze is een reuze, ook op het gebied van vuren balken. Deze balken zijn er in verschillende maten. Veel voorkomende kopmaten zijn: 50×75 en 75x175mm. De lengtematen kunnen verschillen van twee meter tot bijna zeven meter. Wanneer je vuren balken nodig hebt, maar op zoek bent naar een afwijkende maat, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn genoeg bedrijven die daar niet moeilijk over doen en samen tot een oplossing willen komen. Wanneer je de balken binnen wilt gebruiken kun je kiezen tussen vuren balken geschaafd en vuren baken ruw. De geschaafde balken zijn machinaal glad geschaafd en daardoor ook makkelijk te bewerken. Het geschaafde hout is daarnaast ook nog eens maatvast.

De juiste kwaliteit vuren balken

De gemiddelde prijs van hout ligt best hoog. Wanneer je voordelige houten balken koopt, wil je er ook wel zeker van zijn dat het hout van een degelijke kwaliteit is. Het is daarom goed om te kijken tot welke kwaliteitsklasse jouw gewenste hout behoort. Bij een kwaliteitsklasse van B of C weet je zeker dat je goed hout koopt. Wanneer het hout ook een FSC certificering heeft, weet je ook dat het hout afkomstig is uit duurzame bossen.

Vuren balken voor buiten

Vuren balken voor buiten moeten goed tegen alle weersomstandigheden kunnen. Het kan waaien, regenen en de zon kan er fel op komen te staan. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor hout wat verduurzaamt is. Door een speciale behandeling is het hout waterafstotend, schimmelwerend en brandvertragend. Je kunt natuurlijk ook kijken naar geïmpregneerd hout. Vurenhout heeft geen lange levensduur. Dit komt doordat het naaldhout is. Naaldhout heeft een veel kortere levensdeur dan hardhout. Naaldhout gaat maar vijf tot tien jaar mee.  Door het hout te impregneren kan vurenhout toch een levensduur behalen van minimaal 20 jaar. Ook door het hout goed te onderhouden kun je de levensdeur verlengen. Je kunt het hout overschilderen met een vochtregulerende beits. Hierdoor kan er wel vocht uit het hout, maar er kan geen nieuw vocht in het hout komen. Het kan daardoor beter tegen regen en gaat minder snel rotten.