Amsterdam is een stad waarin diversiteit een grote rol speelt. Stijl gaat daarmee gepaard. Gelukkig wonen we in Nederland en wordt er veel geaccepteerd. Of je nu in een kloffie van de tweedehands shop rondloopt of in een outfit van de Daily Paper over straat gaat, het is allemaal goed. In deze blog zet ik de feiten voor je op een rijtje. Want met welke nationaliteiten delen we onze prachtige hoofdstad nu precies en hoe zit het met die acceptatie?

 

Europese afkomst

 

Omdat inwoners van de Europese Unie vrij zijn zich overal te vestigen, zijn er een hoop nationaliteiten te vinden in Amsterdam van Europeanen alleen. Officieel wonen er 78.000 EU-migranten in Amsterdam. Vooral de groei van Oost-Europeanen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Niet gek dus als je in de supermarkt ineens Bulgaars of Pools hoort.

 

Aziatische afkomst

 

Als het gaat om bewoners van Aziatische afkomst, blijkt het dat Amsterdam vooral populair is onder mensen van Chinese afkomst. Een groot procent van deze mensen komt hier naartoe voor studie. Vooral jongen mensen doen dit omdat de studiekansen in Nederland veel beter zijn. Daarnaast is het logisch dat zij voor Amsterdam kiezen omdat dit een grote internationaal bekende stad is die daardoor aanzien heeft wat betreft scholing.

 

Toeristen

 

Amsterdam trekt jaarlijks 42 miljoen toeristen (!). Heel fijn natuurlijk want dat draagt een behoorlijk steentje bij aan onze Nederlandse economie. Wel zien we nu dat de toeristengroei alleen maar toeneemt en niet meer gebonden is aan het zogenaamde hoogseizoen. Dit zorgt ervoor dat het steeds drukker wordt in Amsterdam, het hele jaar door. De gemeente is aan het kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat dit niet storend wordt voor de in Amsterdam wonende en werkende mens. Als dat goed komt, zeg ik: Hoe meer mensen, hoe meer vreugd!

 

LGBTQ-gemeenschap

 

Een punt waar menig Nederlander nog over van mening verschilt is de LGBTQ-gemeenschap. Vooral in Zeeland en Overijssel wordt deze gemeenschap nog niet helemaal geaccepteerd. Het gaat dan om jongeren met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit dan wat de bijbel bijvoorbeeld voorschrijft. In Amsterdam hebben deze mensen weinig te vrezen. Omdat de stad zo divers is en je hier op deze plek als geen ander ziet dat geen twee mensen dezelfde zijn, wordt het lastig uitsluiten. Zeker met de jaarlijkse Gay Pride Parade, een dag waarop deze hele gemeenschap uitbundig wordt gevierd, zien we dat Amsterdam meegaat met de tijd. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.